Ne straduim sa invatam tehnici de eliberare, de echilibrare, strategii diverse de transformare, yoga, meditatie, vizualizare, etc, si nu realizam ca, detinem „un ceva” innascut, care se intampla natural, fara vreo tehnica speciala, si care ne poate purta spre constientizari fantastice, spre transformari nebanuite. Doar daca il ascultam. Este vorba de ritmul nostru intim. Care reprezinta un fel de „loc de training”.

La nivelul sau de baza, ciclul menstrual este un ritm sensibil la factorii de stres, la trairile noastre, la credintele inconstiente pe care le purtam in noi, la nevoile afective implinite sau neimplinite, la experientele dureroase, de demult, la modul in care ne raportam la feminitatea noastra, la tot ce ne scoate din curgerea interioara armonioasa. De aceea, el reprezinta un sistem de ghidare interioara, ca un fel de sistem de feed-back.

Cautam ghidare, pentru a ne dezvolta, in exterior, fara sa stim ca informatiile si calauzirea de care avem nevoie ni se pot revela prin insusi ritmul nostru innascut.

Fiecare dintre noi a fost creat detinand un „bagaj” de instrumente necesare pentru a trai in echilibru, a se bucura de viata, a se dezvolta, a crea, a-si extinde constiinta si a evolua.

Pentru femei, ciclul menstrual este un asemenea instrument, esential si puternic. Este in primul rand un instrument de autocunoastere. Dar de noi depinde sa il valorificam inteligent.

Ciclul menstrual presupune patru faze, pe care le parcurgem periodic. Faza menstruala, perioada pre-ovulatorie, ovulatia si perioada pre-menstruala. Fiecare dintre aceste etape presupune activarea si manifestarea mai pregnanta a unor trasaturi personale diferite. In perioada pre-ovulatorie se activeaza aspecte ce tin de energizare, implicare in activitati noi, demarare de proiecte, creativitate orientata clar spre un scop, abilitati mai bune de organizare… Perioadei de ovulatie ii este specifica manifestarea aspectelor materne, de relationare, de sustinere, de continere, de conectare cu ceilalti. Apoi, perioada pre-menstruala se evidentiaza prin activarea independentei, orientarea mai mare catre sine, crestere a intolerantei, emotii si pasiuni puternice, o creativitate puternica, inspiratie… Pe masura ce intram in faza menstruala activismul se reduce, functiile mentale incetinesc, se diminueaza capacitatea de concentrare, creste nevoia de odihna si somn, pe scurt, devenim pasive pentru a ne permite regenerarea.

Chiar si simpla urmarire a trairilor si a fazelor ciclului menstrual prin care trecem are un efect benefic pentru noi, deoarece ne orienteaza atentia in interior si ne ajuta sa ne intelegem mai bine.

O femeie in contact cu ciclul ei menstrual practica medicina preventiva. Constientizarea ciclului creeaza un sentiment special de intimitate cu sine, o stare de receptivitate fata de semnalele corpului si ale psihicului. Aceasta constientizare ne ajuta sa interpretam si sa actionam in coerenta cu ceea ce simtim.

Etapele ciclului evidentiaza niste trasaturi ce se afla deja in noi. Pe acestea le putem folosi pentru a ne dezvolta. Cand le permitem sa se activeze si, in acelasi timp, ne observam propriile reactii, emotii si tot ce pot aduce aceste aspecte in constiinta noastra, reusim sa ne orientam mai eficient prin viata.

Sa exemplific, pe scurt: cand ne aflam in perioada preovulatorie, in timpul primaverii noastre interioare, ce activeaza expansiunea, spontaneitatea, orientarea in exterior, inventivitatea, energia, organizarea, capacitatile mentale… stim ca acum este momentul propice pentru a folosi aceste capacitati. Acum este momentul sa depunem un efort pentru a realiza ceva, sa invatam, sa initiem proiecte, sa cream, sa fim active. Daca nu ne aflam in armonie, din diferite motive construite de-a lungul vremii, cu latura noastra activa, independenta si curajoasa, atunci vom observa mai multe blocaje ale noastre in aceasta perioada – incepand de la incapacitatea de a resimti aceste trasaturi in noi, pana la tendinta de a le folosi exagerat, de a ne agata de ele, ca fiind singurele care ne reprezinta – cum se intampla in cazul femeilor foarte active profesional, cu trasaturi yang,  masculine, rationale, orientate pe exercitare a puterii si care se identifica doar cu acest rol, ignorand, negand si alte caracteristici feminine. Terenul este astfel deschis vederii pentru explorarea mai amanuntita, pentru a intelege si cauzele acetor comportamente.

Un alt exemplu este referitor la perioada menstruala sau iarna noastra interioara… Care reprezinta o putere, insa una care vine in special dintr-o atitudine care sa nu se bazeze pe „a face”. Bogatiile revelate de menstruatie nu au nimic de a face cu straduinta, cu activismul, cu propunerea de scopuri, cu castigarea unui loc printr-un anumit comportament. Ci totul consta in capacitatea de relaxare, de abandon, de observare, de retragere in planul interior, de a te lasa sa fii miscata si receptiva, si atat. Restul se intampla natural. Cand ne opunem acestui flux natural, resimtim mult mai mult un disconfort fizic si mental, presiune interioara, iritabilitate, epuizare. Stari neplacute care ne pot ajuta sa intelegem de ce avem tendinta sa ne fortam atunci cand nu e cazul, ce frici si ambitii sunt rascolite cand ne permitem o perioada de pauza…

Dupa ce deschidem usa catre noi insine, prin orice mijloace, e imposibil sa mai uitam ca acea usa e acolo in permanenta, ca o putem accesa oricand dorim si ca taramul aflat dincolo de ea, cel care ne reprezinta si care e foarte bogat si revelator pentru viata noastra, se afla atat de aproape.

Reclame