Etichete

, ,

happy girlPrima menstruatie constituie un reper al modului in care ne vom raporta la feminitatea noastra de-a lungul vietii, la modificarile ciclice, fizice si psihice, prin care vom trece pe parcursul fiecarei luni.

Care sunt cele mai comune raspunsuri la intrebarea – Cum a fost prima experienta menstruala? “Nu imi amintesc.”, “Nu a fost mare lucru.” sau “Nu mi-a placut, as fi preferat sa fiu baiat.” Poate ca nu realizam, insa, acestea sunt niste raspunsuri periculoase, caci subliniaza felul in care consideram cel mai important moment din viata de femeie. Cele mai multe fete sunt initiate in menstruatie cu rusine, ascunzandu-se, si cu sentimentul ca “nu e mare lucru”. Aceste atitudini creeaza o separare fata de propriul corp, determinand o slaba imagine de sine, neconstientizarea altor schimbari majore din interiorul corpului, experiente menstruale dureroase, precum si deconectare de la propria noastra natura ciclica.

In lume, exista diferite culturi care au considerat si considera menarha ca fiind un moment sacru, in timpul caruia fetele trebuie sa fie onorate si celebrate. Cat de diferite ar fi oare experientele noastre menstruale si, mai tarziu,cele legate de menopauza, daca am fi iubite, celebrate si educate cu compasiune si respect in perioada primelor menstre? Cum s-ar schimba felul in care ne raportam la corpul nostru si la nevoile sale, daca am sti sa ne onoram ciclul menstrual?

Toate aspectele ciclurilor noastre feminie relationeaza intre ele. Menarha, menstruatia si menopauza formeaza un continuum de experiente interconectate. Relatia noastra cu ciclul feminin incepe odata cu menarha. Atitudinea pe care o avem fata de menstruatie, pe parcursul celor aproximativ 35 de ani de ciclu, influenteaza felul in care vom trai apoi menopauza.

Numim menstruatia drept “problema”, “blestem” sau in alte feluri ce au conotatie negativa. Aceste perceptii negative creeaza in interiorul nostru niste cai neuronale care ne vor conduce si contura experientele fizice.

Putem incepe sa vindecam relatia pe care o avem cu natura noastra ciclica si cu trupul nostru, schimband modul in care denumim perioada menstruala si incercand sa avem niste mici ritualuri personale de celebrare a acestor momente.

Sursa: Kami McBride

Reclame